Skip to main content

Wat bijzondere woonvormen bijzonder maakt – Mipatio

Mipatio – Een pasklaar, flexibel concept om nét even anders in te wonen. Voor alle levensfases, van alle luxe voorzien. Lees verder.

Wat bijzondere woonvormen bijzonder maakt

Wat maakt bijzondere woonvormen bijzonder? Simpel: ze vereisen een andere kijk op wonen. Eigenlijk valt alles wat je geen ‘reguliere bouw’ noemt onder een bijzondere woonvorm. Denk aan een tiny house ver van de bewoonde wereld, een aanleunwoning voor ouders op leeftijd, of een community-project waarbij een huis wordt gebouwd van organische materialen, wetende dat het er maar 20 jaar zal staan. En ja, ook Mipatio is een bijzondere woonvorm. Wel een waarvan wij zeker weten dat ‘ie bestand is tegen de tand des tijds en er over 20 jaar nog prachtig bij staat.

Verre van standaard wonen

Er zijn ontzettend veel woonvormen en ze wijken eigenlijk allemaal af van de standaard vinexwijk, twee-onder-een-kap of zoveelste doorzonwoning. Steeds meer mensen willen anders wonen. Zij hebben vaak behoefte aan een duurzame, socialere oplossing. Eentje die bijdraagt aan het collectief belang: waarbij samenzijn en voor elkaar en de wereld zorgen meer centraal staan. Dan hebben we het over woonvormen als ‘aanleunwoningen’, ‘gestippeld wonen’, ‘kangoeroewoningen’ en ‘meergeneratiewoningen’. Maar ook over community’s.

Bijzondere woonvormen: sociaal vangnet

Bijzondere woonvormen zijn allesbehalve ‘nieuw’, en in onze steeds veranderende samenleving wordt voortdurend nagedacht over manieren om in deze woonbehoeften te voorzien. We zien vandaag de dag een breed scala aan woonvormen die toegespitst zijn op een specifieke woonbehoefte. Denk bijvoorbeeld aan een kangoeroewoning: een woonvorm waarbij twee of meer generaties (ouders en hun kinderen, bijvoorbeeld) onder hetzelfde dak wonen maar wel hun eigen, zelfstandige leefruimtes hebben. Zo ontstaat een vangnet en een zorgsysteem zonder privacy te verliezen.

Gelukkig gezond in een community

Bijzondere woonvormen bieden vaak ruimte aan creativiteit, denk aan een woning gemaakt van een bijzonder materiaal, maar ook aan zorg voor elkaar. Veel van dit soort woonvormen zijn erop gericht samen te leven en samen te zorgen. Voor elkaar, voor een gezamenlijke ruimte, voor een gezamenlijke tuin. Een bijzondere woonvorm is dus vaak een community, en er is al meermaals bewezen dat op deze manier wonen zorgt voor gelukkige, gezonde bewoners. Toch kan het ondanks alle voordelen knap ingewikkeld zijn om de vergunning voor een bijzondere woonvorm rond te krijgen.

Een bijzondere vergunning

Het krijgen van een vergunning om zo’n bijzondere woning of woongroep te (ver)bouwen is niet zomaar gepiept. Dat heeft vaak met het bestemmingsplan te maken. Vooral in provincies waar weinig ruimte is om te bouwen is er simpelweg geen ruimte voor dit soort initiatieven, hoe mooi ze ook zijn. Ze zijn daarnaast niet altijd toekomstbestendig. In provincies met meer ruimte is het vaak gemakkelijker om een vergunning te krijgen. Toch kan ook daar het proces ingewikkeld en slepend zijn voor de betrokkene met de droom om uit de reguliere manier van wonen te stappen.

Anders wonen met Mipatio

Dat is waar Mipatio uitkomst biedt, voor gemeenten én particulieren die anders willen wonen. Een pasklaar, flexibel concept waar jong en oud kan genieten van alle voordelen van een luxe community. Het is een woonconcept ontwikkeld om verschillende levensfases in te doorlopen. Door de ruime opzet leent het zich uitstekend om precies die faciliteiten toe te voegen die op dat moment nodig zijn. Ligt de gemiddelde leeftijd hoger dan zestig? Dan is zorg en fysiotherapie makkelijk te integreren. Liever de perfecte leefplek creëren voor een jongere doelgroep? Dan is er ruimte voor een kinderopvang. De mogelijkheden zijn eindeloos.

De zakelijke mogelijkheden van Mipatio

Mipatio brengt een frisse dynamiek in een woonwijk. We bieden zorgeloze bijzondere woonvormen met alle benodigde faciliteiten onder één dak. Maar we gaan verder dan dat. We moedigen de gemeenschap om ons heen graag aan en zoeken partners in de directe omgeving. Zo creëren we duurzame samenwerkingen, houden we een nauwlettend oog op de ontwikkelingen, en dragen we bij aan de lokale economie en werkgelegenheid. Meer weten over de zakelijke mogelijkheden van Mipatio? Neem gerust even contact met ons op.